Tilbake

Alkoholfri most

Ringi Gravenstein

Passer til

  • Aperitiff
  • Lyst kjøtt
  • Ost
  • Småvilt
  • Storfe
  • Storvilt
  • 80% Friskhet
  • 70% Fylde
Produsent Ringi
Alkoholprosent 0,0%
Volum 0,75 l
Land Norge
Drue Epler (Gravenstein)
Emballasjetype Glass

Man er usikker på opphavet til ‘Gravenstein’. Noen hevder at podekvister av Ville blanc fra Italia ble tatt med til slottet Graasten i Sønder-Jylland i 1693. Andre hevder at sorten er framkommet fra frø i hagen på Graasten slott på 1700-tallet. Sorten kom til Norge i 1792.

 

Gravenstein er fyldig, med god sødme. Den er diskret syrlig, karakterfull med lang ettersmak. Gravenstein er meget anvendelig, og egner seg godt til kjøtt og fisk.

 

Siden eplesorten kom til Norge har den vært en av våre viktigste eplesorter. Eplene er store og enten fint gule eller flammete røde. Fruktkjøttet er ganske fast, gult, saftig og litt syrlig med en fin aroma. Fyldig med god sødme. Diskret syrlig, karakterfull med lang ettersmak. Egner seg godt til kjøtt og fisk.

 

Ringi

Øvre Ringi gård er blant Bærums eldste gårder, idag drevet av Charlotta og Jon Ringi. Navnet er satt sammen av ringr og vin. Ringi viser til en ringformet høyde, og vin betyr eng eller beitemark. Gårder med vin i navnet er trolig fra eldre jernalder, år 500 f.Kr til år 500 e.Kr. Det er også funnet redskap fra yngre steinalder.

År 1661 kom Søren og kjøpte begge gårdene. Sørens to eldste sønner, Kristen og Østen Sørensen tok over hver sin gård – Øvre og Nedre Ringi Gård. Øvre Ringi har siden den gangen gått fra far til sønn. Jon er 10 generasjon og hans sønn Hans Erik blir den 11.

 

Øvre Ringi har vært en tradisjonell østlandsgård med husdyr, korn, poteter og frukt. Da Charlotta kom til gården i 1985, var det korn som utgjorde hovedinntektene, med litt poteter og epler i tillegg. Da begynte de med mais for selvplukk. Fra 1995 har Ringi også produsert eplemost på gården.

 

Historien bak Ringi Epelmost

I 1995 kjøpte Ringi den første eplepressen, en pakkepresse. Forretningsidéen var leiepressing for privatpersoner. Kunden fikk saft av egen frukt, upasteurisert på plastkanner.  Eplemost ble pasteurisert hjemme på komfyren, med 8 flasker om gangen. Resten av den gamle eplehagen ble solgt på selvplukk.

 

Høsten 1998 var kald og våt. Da slo tanken at noen kanskje ville kjøpe eplene på flaske i stedet for på selvplukk. De første 1000 flaskene ble presset og pasteurisert.

 

I 2001 var vi på Ringi en av de første i Norge til å lansere eplemost som et alternativ til alkoholholdige drikker. De tappet mosten på vinflasker, lagde smaksvarianter og lot eplesortene definere smaken.

 

Ringi presser eplene på rene eplesorter, tapper på vinflasker og setter på en etikett som gjenspeiler produktets kvalitet. De ulike eplesortene gir forskjellig smaksbilde, og passer derfor til forskjellig bruk.