- Lyst kjøtt
- Ost
- Svin
Vinmonopol nr.: | 10469101 |
---|---|
Produsent | Azienda Agricola Cortese |
Årgang | 2020 |
Alkoholprosent | 13,5% |
Volum | 0,75 l |
Land | Italia / Sicilia |
Drue | Nerello Mascalese |
Sukker | 2 g/l |
Syre | 6 g/l |
Emballasjetype | Glass |
Navnet Nerello Mascalese stammer fra Mascali, en liten landsby ved foten av Etna. Sicilianske vinprodusenter har nylig brakt Nerello Mascalese tilbake i produksjon, ikke bare i vinmarkene rundt vulkanen Etna, men også i andre regioner på Sicilia. Nerello Mascalese er en druesort som trenger en betydelig temperaturforskjell mellom dag og natt i sluttfasen av modningen for å uttrykke sin karakter fullt ut. Druene til vår Nerello Mascalese dyrkes i vinmarker, rundt 400 meter over havet, i områder rundt byen Vittoria.
Druene er håndplukket i slutten av september/begynnelsen av oktober i 10-15 kg kurver. Etter innhøstingen vinifiseres druene umiddelbart, og begynner med avstilking og en veldig myk pressing
Vinene har en rubinrød farge. Fruktkonsentrasjon med aroma av søte blåbær, rød frukt og noe krydder i nesen. Smak av rød frukt med preg av vulkansk jordsmonn. Bløte tanniner, mineralsk, balansert. Druene er håndplukkede druer. Naturlig malolaktisk gjæring. Vinene ligge 6-8 måneder på bunnfall.
James Suckling 2023
Azienda Agricola Cortese
Den første innskytelsen til ekteparet Marina og Stefano Girelli etter overtagelsen av Azienda Agricola Cortese i 2016, var å replante vinmarkene i sin helhet. Etter et tiår med mislighold var rankene i forferdelig forfatning, men innhøstingen nærmet seg med stormskritt og ekteparet besluttet heller å forsøke å redde innhøstingen for så å iverksette mer radikale metoder.
Det ble aldri gjort og ekteparet har heller ikke angret på avgjørelsen. Selv om misligholdet var påtagelig, forstod Marina og Stefano Girelli at de gamle vinmarkene hadde helt unike kloner og at de modne druene var av svært høy kvalitet. Etter noen ukers intens aktivitet, ble innhøstingen startet den tredje uken i august i 2016.
I dag er gården i god stand, og ekteparet har satt seg grundig inn i vinrankenes unike kvaliteter. Driften er økologisk, og de produserer karakteristiske kvalitetsviner med en blanding av moderne teknologi og etter gamle sicilianske tradisjoner. Dette innebærer blant annet gjæring i terrakotta, en teknikk som muliggjør skallkontakt over lengre tid. En annen teknikk er gjæring i åpne fat. Med denne teknikken kan de lage mindre produksjoner av gangen – en slags mikrofermentering.