Tilbake

Hvitvin

Cortese Nostru Catarratto Lucido 2021

194.90 NOK

Kjøp den på Vinmonopolet

Passer til

  • Aperitiff
  • Fisk
  • Skalldyr
  • 70% Friskhet
  • 20% Fylde
Vinmonopol nr.: 15371001
Produsent Azienda Agricola Cortese
Årgang 2021
Alkoholprosent 12,5%
Volum 0,75 l
Land Italia / Sicilia
Drue Catarratto
Sukker 1,8 g/l
Syre 5,4 g/l
Emballasjetype Glass

Fra de tre forskjellige anerkjente klonene av Catarratto: Comune, Lucido og Extra Lucido, har vi valgt den delikate og overlegne kvaliteten Catarrato Lucido. Navnet kommer fra det uvanlige skinnende skallet til druene. Catarrato-druene våre dyrkes i skråninger rundt 400 meter over havet. Druer er håndplukket. Druene er avstilket og veldig mykt presset med en pneumatisk presse. Mosten dekanteres ved lav temperatur i ca. 48 timer før gjæringen starter, som foregår ved 17-19C° i ca 20 dager. Etter at gjæringen er fullført, hviler vinen og holdes med bunnfall i minst 5 måneder, med hyppige battonage.

 

Nostru Catarrato Lucido er stråfarget med grønnflekker. Den karakterfulle vinen er krydret og minner om sjasmin, aromatiske urter og muskat, med delikate innslag av hvit fersken. I munnen har den en sterk mineralsk karakter, perfekt balansert med livlig syre. Finishen er lang og kompleks med deilige mandelsmaker.

Azienda Agricola Cortese

Den første innskytelsen til ekteparet Marina og Stefano Girelli etter overtagelsen av Azienda Agricola Cortese i 2016, var å replante vinmarkene i sin helhet. Etter et tiår med mislighold var rankene i forferdelig forfatning, men innhøstingen nærmet seg med stormskritt og ekteparet besluttet heller å forsøke å redde innhøstingen for så å iverksette mer radikale metoder.

Det ble aldri gjort og ekteparet har heller ikke angret på avgjørelsen. Selv om misligholdet var påtagelig, forstod Marina og Stefano Girelli at de gamle vinmarkene hadde helt unike kloner og at de modne druene var av svært høy kvalitet. Etter noen ukers intens aktivitet, ble innhøstingen startet den tredje uken i august i 2016.

 

I dag er gården i god stand, og ekteparet har satt seg grundig inn i vinrankenes unike kvaliteter. Driften er økologisk, og de produserer karakteristiske kvalitetsviner med en blanding av moderne teknologi og etter gamle sicilianske tradisjoner. Dette innebærer blant annet gjæring i terrakotta, en teknikk som muliggjør skallkontakt over lengre tid. En annen teknikk er gjæring i åpne fat. Med denne teknikken kan de lage mindre produksjoner av gangen – en slags mikrofermentering.

 

Besøk deres hjemmeside her.