Tilbake

Rødvin

Cortese Boscopiano Frappato 2019

499.90 NOK

Kjøp den på Vinmonopolet

Passer til

  • Lam
  • Lyst kjøtt
  • Ost
  • Storfe
  • 80% Friskhet
  • 40% Fylde
  • 40% Garvestoffer
Vinmonopol nr.: 15371201
Produsent Azienda Agricola Cortese
Årgang 2019
Alkoholprosent 13,5%
Volum 0,75 l
Land Italia / Sicilia
Drue Frappato
Sukker 1,3 g/l
Syre 6,0 g/l
Emballasjetype Glass

Vittoria-området har produsert ekstraordinær vin siden det syttende århundre og var kjent som «vingårdens hovedstad» på Sicilia i over 300 år.Fremdeles i dag utmerker vin seg virkelig i dette terroiret. Historien vår er dedikert til den unike sicilianske Frappato-druesorten, dyrket i en enkelt vingård og representerer elegansen og generøsiteten til terroiret.

Boscopiano er oppkalt etter skogen der byen Vittoria ble dannet i 1607, etter ordre fra Contessa Vittoria Colonna Henriquez Cabrera, som investerte familiens formue her. Legenden sier at Vittoria stammer fra Camarina, en gammel gresk koloni. Boscopiano er preget av aldring i terrakotta amforaer, en praksis som er arvet fra de gamle grekerne.

Boscopiano er laget av Frappato-druer. Druene dyrkes i en enkelt vingård, som er litt over en hektar. Vingården ble plantet i contrada Bastonaca i 2005, med en høy tetthet på 4500 vinstokker per hektar. Klonene er utviklet i vår vinplanteskole på eiendommen, og vinstokkene er plantet med guyot-metoden. Frappato-druene høstes sent, den første seleksjonen finner sted de første 10 dagene av oktober. De forskjellige delene av vingården høstes separat og holdes adskilt for å forbedre vingårdens forskjellige egenskaper. Vi høster for hånd, legger druene i små kasser på 15-18 kg som vi lagrer i et kjølerom over natten.

Når druene har nådd 6 – 8°C, skjer avstilkning, etterfulgt av druevalg. Druene presses forsiktig og legges i 700 liters ovale terrakotta amforaer. Disse små amforaene gir vinen maksimal mulighet å samhandle med terrakottaen. Hver amfora er fylt med 30-35 kasser med druer, og holder de forskjellige partiene adskilt. Under fermenteringen gjør vi flere remonteringer. På slutten av gjæringsprosessen fyller vi på amforaene til lokket er nedsenket. Vi lar deretter vinen hvile i amforaene, i full kontakt med alle dens faste stoffer, til neste innhøsting. Etter reol gjør vi den første blandingen, vinen hviler deretter i rustfrie ståltanker i 6 måneder før blandingen er ferdig.

Boscopiano er unik, noe annerledes, en vin som samtidig hedrer lokale tradisjoner og håndverk, samt omfavner innovasjon. Typisk for Frappato-druen i fargen, den er rubinrød med nydelige lilla refleksjoner. Nesen er en virvelvind av røde frukter, krydder, blomsternoter, appelsiner og mandler. På ganen er det toner av ingefær og blodappelsiner. Sukkulent og mild, den er ekstremt elegant, med en lang finish.

 

Boscopiano er elegant, perfekt til ost og fine retter som f.ex Beef Wellington

Azienda Agricola Cortese

Den første innskytelsen til ekteparet Marina og Stefano Girelli etter overtagelsen av Azienda Agricola Cortese i 2016, var å replante vinmarkene i sin helhet. Etter et tiår med mislighold var rankene i forferdelig forfatning, men innhøstingen nærmet seg med stormskritt og ekteparet besluttet heller å forsøke å redde innhøstingen for så å iverksette mer radikale metoder.

Det ble aldri gjort og ekteparet har heller ikke angret på avgjørelsen. Selv om misligholdet var påtagelig, forstod Marina og Stefano Girelli at de gamle vinmarkene hadde helt unike kloner og at de modne druene var av svært høy kvalitet. Etter noen ukers intens aktivitet, ble innhøstingen startet den tredje uken i august i 2016.

 

I dag er gården i god stand, og ekteparet har satt seg grundig inn i vinrankenes unike kvaliteter. Driften er økologisk, og de produserer karakteristiske kvalitetsviner med en blanding av moderne teknologi og etter gamle sicilianske tradisjoner. Dette innebærer blant annet gjæring i terrakotta, en teknikk som muliggjør skallkontakt over lengre tid. En annen teknikk er gjæring i åpne fat. Med denne teknikken kan de lage mindre produksjoner av gangen – en slags mikrofermentering.

 

Besøk deres hjemmeside her.