- Fisk
- Lyst kjøtt
- Ost
Vinmonopol nr.: | 14887201 |
---|---|
Produsent | Chamonix |
Årgang | 2021 |
Alkoholprosent | 13% |
Volum | 0,75 l |
Land | Franschhoek (Valley) / Sør-Afrika |
Drue | Chardonnay |
Sukker | 2,5 g/l |
Syre | 5,8 g/l |
Emballasjetype | Glass |
Denne vinen lages av druer fra tre vinmarker, hvor druene høstes hver for seg etter ferdig modning. I kjelleren blir druene sortert etter vinmark og avstilket. Fermentering skjer i rustfrie ståltanker. Druene fra de tre vinmarkene holdes adskilt på bunnfall i 3 måneder frem til de blandes før tapping på flaske.
I glasset har vinen lys sitrongul farge og aroma som minner om frisk sitrus og tropisk frukt. Lys og knusk-tørr i smaken, men med en lett til middels fyldig munnfølelse og fin balansert syre.
Chamonix
Chamonix ligger i hjertet av Cape Winelands og er en av Sør-Afrikas mest anerkjente vingårder. Beliggenheten høyt i den fruktbare Franschoek-dalen sikrer druerankene kjølig bris i de varme sommermånedene og steinrik, leirete jord, gir vinene egenart og stil.
Vingårdens historie strekker seg nesten 350 år tilbake i tid, og er i dag også kjent for sitt boutique-hotell. Med fritt utsyn over Franschoek-dalen, vinsmaking og kulinariske retter fra gårdens restaurant, har Chamonix blitt et populært mål for både lokale og andre besøkende.
Som ekte purister står minimal intervensjon og miljøbevisste jordbruksmetoder sentralt i vinproduksjonen. På denne måten kommer vingårdens beliggenhet og jordsmonn til sin rett og Chamonix mottok nylig prisen for Sør-Afrikas beste Cabernet Franc. Prisen føyer seg inn i en lang rekke utmerkelser vingården har mottatt og Chamonix er også kåret til «årets vingård» i Sør-Afrika av den anerkjente vinforfatteren John Platter.
Vinmarkene dekker cirka 50 dekar og den årlige produksjonen er på 115 000 flasker. Druene høstes for hånd og produksjonen følger tradisjonelle metoder som bruk av spontangjæring og ingen tilsetning av syre. Økologisk kompost pløyes tilbake til jorda, og bruk av grønnhøsting (lavt utbytte av druer per hektar) gir jevnt produksjonsvolum over tid. Vin fra Chamonix lagres godt, men kan også drikkes nå.