- Fisk
- Lyst kjøtt
- Ost
Vinmonopol nr.: | 14887301 |
---|---|
Produsent | Chamonix |
Årgang | 2020 |
Alkoholprosent | 14% |
Volum | 0,75 l |
Land | Franschhoek (Valley) / Sør-Afrika |
Drue | Chardonnay |
Sukker | 4,1 g/l |
Syre | 6,2 g/l |
Emballasjetype | Glass |
Druene er håndplukket fra en tradisjonell enkeltvinmark med Chardonnay. Druene presses i hele klaser. Druesaften oppbevares i rustfrie ståltanker noen få dager, før den lagres videre på eikefat.
75% av vinen gjæres og modnes i fransk eik i 14 måneder, hvorav 40% er ny eik. De resterende 25% av vinen gjæres og modnes i betong-egg i 14 måneder. Vinen ligger så på bunnfall i 90 dager der det gjøres «batonnage» en gang i uken. Battonage betyr at bunnfallet røres om i eikefatene og gir en kremete stil til vinen.
Vinen har en lys strågul farge, behagelig aroma og dufter av steinfrukt og sitrus. Den er velstrukturert og mineralsk med smaker av lime og ristede mandler.
Chamonix Chardonnay Reserve kan drikkes nå, men også lagres i 4-5 år før du åpner den. Vinen vil modnes godt videre i flasken i mange år fremover.
Chamonix
Chamonix ligger i hjertet av Cape Winelands og er en av Sør-Afrikas mest anerkjente vingårder. Beliggenheten høyt i den fruktbare Franschoek-dalen sikrer druerankene kjølig bris i de varme sommermånedene og steinrik, leirete jord, gir vinene egenart og stil.
Vingårdens historie strekker seg nesten 350 år tilbake i tid, og er i dag også kjent for sitt boutique-hotell. Med fritt utsyn over Franschoek-dalen, vinsmaking og kulinariske retter fra gårdens restaurant, har Chamonix blitt et populært mål for både lokale og andre besøkende.
Som ekte purister står minimal intervensjon og miljøbevisste jordbruksmetoder sentralt i vinproduksjonen. På denne måten kommer vingårdens beliggenhet og jordsmonn til sin rett og Chamonix mottok nylig prisen for Sør-Afrikas beste Cabernet Franc. Prisen føyer seg inn i en lang rekke utmerkelser vingården har mottatt og Chamonix er også kåret til «årets vingård» i Sør-Afrika av den anerkjente vinforfatteren John Platter.
Vinmarkene dekker cirka 50 dekar og den årlige produksjonen er på 115 000 flasker. Druene høstes for hånd og produksjonen følger tradisjonelle metoder som bruk av spontangjæring og ingen tilsetning av syre. Økologisk kompost pløyes tilbake til jorda, og bruk av grønnhøsting (lavt utbytte av druer per hektar) gir jevnt produksjonsvolum over tid. Vin fra Chamonix lagres godt, men kan også drikkes nå.